maanantai 15. huhtikuuta 2024

ABB 2.12.2015

Keskiviikko aamuna tapasimme Leinelän juna-asemalla klo 8.1. Sieltä menimme I-junalla Huopalahteen. Huopalahden asemalta menimme bussi 550:llä Pitäjänmäkeen, josta sitten kävelimme ABB-talolle.

Perillä meitä odotti opas, joka antoi kaikille nimilaput ja kertoi vähän rakennuksesta. Sitten hän opasti meidät luokkaan, jossa hän kertoi tarkemmin ABB:stä, kuten mitä se tekee ja kenelle, kuinka alalle voi kouluttautua jne.

Sen jälkeen siirryimme toiselle puolelle luokkaa, jossa sitten aluksi kuuntelimme, kun meille kerrottiin, mitä sähkö on ja mikä on virtapiiri.

Tämän jälkeen pääsimme itse tekemään virtapiirejä siinä toivossa,  että lamppu syttyisi, ja kyllä se sitten syttyikin. Lampun jälkeen kokeilimme vähän monimutkaisenpaa porraskytkintä, joka saatiin syttymään pienen avustuksen jälkeen.

Sitten mittailimme paristojen jänniteitä ja tutustuimme aurinkopaneelin toimintaan. Lopuksi nestetypellä jäädytimme ilmapalloja,  niin että ilma niiden sisällä kutistui, kun taas ruusu jäätyi ja hajosi kuin lasi pöytään kopauttaessa. Magneetti leijui nestetypen ja jonkinlaisen mustan laatan päällä.
Ville
Mitäs se sähkö olikaan...

Ohmin laki

Aurinkopaneeli toimii !!

Mitäs nyt!!! Nestemäinen typpi...

Magiikkaa: suprajohteen päällä leijuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti