maanantai 15. huhtikuuta 2024

Kemialuokka Gadolin 25.1.2016



Meidän piti olla Leinelän asemalla 8.10. Siitä lähdettiin Pasilaan ja ja Pasilan juna-asemalta 506 bussilla Gadoliinia kohti. Juha odotti meitä Gadolinin luokan edessä. Sisään tultaessa otimme takit pois ja menimme luokkaan sisään ja laitoimme labratakit ja suojalasit päälle.
Sitten saimme ohjeita/tietoja, mitä tehdään tänään. Aloitimme puhumalla metallien jännityssarjasta, hapettumista. Sitten rupesimme hommiin, aloitimme tavaroiden keräämisellä valmiiksi ja alettiin valmistaa saippuaa. Ensiksi leikattiin 50g kookosrasvaa ja laitettiin keittolevylle ja odotettiin, että se sulaa. Lämpömittarilla tarkastettiin, että liuos oli 40–50 C ja sitten pystyi laittamaan emästä joukkoon, jonka jälkeen sekoitimme liuosta puoli tuntia.  Sitten annoimme liuoksen kovettua ja sillä aikaa
Teimme painemittauksen, jossa laitoimme erilaisia metallijauheita (sinkki, magnesium ja rauta) koeputkiin ja lisäsimme suolahappoa. Tämän jälkeen mittasimme paineen ja tutkimme tuloksia Samsungin tabletilta, ovatko ne jaloja ja epäjaloa metalleja.
Tutkimme saippuoita, jotka olivat olleet jääkaapissa jäähtymässä. Värit olivat muuttuneet hieman. Sen jälkeen menimme syömään Unicafe-ruokalaan ja sitten bussi 506 takaisin Pasilaan ja siitä kotiin.

Tim ja Ville                                 

Miten nyt suolahappo vaikuttaa rautaan...

Sitten tulokset tabletilta...
Mittari tiukasti kiinni, ettei tipahda.

Sitten oma saippua on valmiina käyttöön ja ehkäpä myyntiin

Pitää olla tarkkana...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti